Met de FRAM-bus door Noorwegen reizen

Den Oudsten lijnbus
De Friese Autobus Maatschappij (FRAM) was van 1971 tot 1996 het openbaarvervoerbedrijf in Friesland. De FRAM is op 1 april 1971 ontstaan uit een fusie van vier busbedrijven die het streekvervoer elk in een deel van Friesland verzorgden: in het oosten de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM) te Heerenveen, in het noordoosten de Noord-Oost-Friesche Autobusonderneming (NOF) te Dokkum, in het noordwesten de Leeuwarder Auto Bus Onderneming (LABO) te Leeuwarden en in het westen het Leeuwarder Auto Bedrijf (LAB) te Leeuwarden. Al deze ondernemingen waren (deels) in handen van de NS. Later werden nog twee bedrijven door de NS aangekocht en aan de FRAM toegevoegd: in het zuidwesten van Friesland en een deel van de Noordoostpolder het Autobedrijf “De Zuidwesthoek” (ZWH) te Balk op 1 januari 1974 en in het oosten van de provincie en in delen van Drenthe en Groningen de ESA Lijndienst Exploitatie Maatschappij, afgesplitst van Elema-Stollenga’s Autodiensten (ESA) te Marum op 1 januari 1979. De FRAM fuseerde met DVM/NWH tot VEONN in 1996, maar deze werd al na korte tijd door Arriva overgenomen. Bij de naamkeuze was bewust gedacht aan de associatie met het Noorse woord fram (“voorwaarts”), ook de naam van het schip van de ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen, zoals ook een molen en een Nederlands schip naar het Noorse fram werden vernoemd. In de Noorse provincie Møre og Romsdal is echter nog altijd een openbaarvervoerbedrijf met de naam Fram. Onder de vlag van Fram zijn verschillende bedrijven actief die activiteiten uitvoeren voor Fram, zoals de veerboten van Boreal en busdiensten van Vest.
Volvo 9500
Tekst en Noors beeld Jan Clevering. Meer busblogs kun je hier vinden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *