Groot contrast tussen bekende StienzersZonder enige twijfel is de bekendste inwoner van Stiens ooit oer-socialsist Pieter Jelles Troelstra. Hij is geboren in Leeuwarden maar groeide op in het huis waar nu eatcorner Pieter Jelles gevestigd is.

Daar zit een huis naast…


En daar weer naast een piepklein huis, waar juist een enorme kapitalist geboren is: Jan Dijkstra, oftewel John Dykstra. Hij was president-directeur van Ford wereldwijd ten tijde van de introductie van onder andere de Cortina personenwagens, N- en H-serie trucks en E-serie busjes. Toen Jan in 1898 geboren werd was Troelstra al jaren woonachtig in de randstad en druk bezig met allerhande demonstraties te organiseren. Dijsktra emigreerde op zijn vierde naar Detroit, dus de kans dat ze elkaar ontmoet hebben schat ik niet heel groot in.

Ford N-serie truck


Andere bekende Stienzers zijn M.B. Hoogeveen (bedenker van het leesplankje), EenhoornJoost (YouTuber), Marije Cornelissen (GroenLinkser), Johannes Boelstra (de NSB politie-comisaris van Rotterdam), Abe Bonnema (architect van onder andere de Achmea torens), Piet Dankert (PvdA-politicus en opdrachtgever van Bassie en Adriaan op reis door Europa) en Alex Miedema (heeft zo’n groot ego dat hij zichzelf ongegeneerd in dit lijstje zet).

One Response

  1. Lucas Ensing 12 juni 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *