Wat dit is? Dat weet het museum zelf ook niet.


Eén van mijn grote ergernissen zijn fouten op bordjes in musea. Van kleine vergissingen tot regelrechte onzinverhalen, prima als je dat op en matige blog doet, maar van een museum verwacht je toch dat ze weten wat ze hebben staan. Daarom vond ik het bijschrift bij dit object in Technik Museum Sinsheim zo verfrissend. Ze hebben zelf ook geen idee!

Halverwege de jaren ’70 van de twintigste eeuw struint Ullrich Voight over een schroothoop niet ver van Darmstadt (Duitsland) vandaan. Daar heeft hij dit object ‘uitgegraven’. Het gaat hier om een éénwieler met een 50 cc tweetakt Ilo F60 motorblok uit 1948. De motor was snel gerepareerd, maar de heer Voigt is het niet gelukt om verder dan 20 meter te rijden. Het lukte hem niet precies genoeg gas te geven om rechtop te blijven. Misschien is dat waarom de onbekende bouwer hem weg heeft gemikt? Op dat moment zal hij of zij in ieder geval nooit gedacht hebben dat het nog eens in één van de beroemdste techniekmusea ter wereld zou belanden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *