Reünie Fries Wegtransport in Reduzum – Tjitske van Lievenoogen & Fokke van den Akker

Begin september heeft de reünie commissie zo veel mogelijk Friese (oud-) transportbedrijven aangeschreven voor een samenkomst in Reduzum. Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling om met een oldtimer truck te komen, al hadden de commissieleden wel een mooie verzameling buiten en binnen staan. Gelijk bij binnenkomst een warme ontvangst met koffie en thee.

Deze middag was puur voor de contacten, en om te peilen of er mogelijkheden zijn voor een Friesch Transport Museum.

Het begin is er: een “Wall of Fame” met foto’s van vroeger, niet alleen uit de jaren ’60 en ’70, zoals in de brief staat, maar ook van alles van vlak na de oorlog. Een film van het NOB van 1952 werd met interesse bekeken. Verscheidene transportbedrijven hebben tgv een jubileum een herdenkingsboek gemaakt, er lagen oude fotoboeken uitgestald op de laadbak van een Dodge combi, er stond een vitrine met schaalmodellen, kortom: er was gespreksstof genoeg. En mooi om te horen, dat die voertaal voor minstens 95% Frysk was – net als in die goeie ouwe tijd.

Reinder Reinsma van (in zijn werkzame leven) de NOB hield een welkomstpraatje, daarna was het woord aan gastheer Jouke van der Werff, over het ontstaan van zijn eigen truckers café in de loods.

Vrouwen waren niet uitdrukkelijk uitgenodigd, maar er waren er wel een handjevol – een volgende keer zal dat zeker wèl het geval zijn. Onder hen was Bea, voorheen de uitbaatster van de wereldberoemde Blauwe Tent in Reduzum.

Ieder kreeg een handvol muntjes om aan de tap in te wisselen, en rond 17 uur arriveerden de fikse en zeer smakelijke gehaktballen. Want dàt mag op zo’n middag toch echt niet ontbreken.

Het idee sprak wel zodanig aan, dat er plannen zijn om dit vaker te doen. Men was om 18:00 nog lang niet uitgepraat!

Valt u in de doelgroep en lijkt het u wat om er een volgende keer bij te zijn, maar heeft u deze keer geen bericht gehad? Neem dan contact op met Reinder Reinsma rreinsma@hotmail.nl

Tekst en beeld Tjitske van Lievenoogen & Fokke van den Akker.

2 Comments

  1. reinder reinsma 8 oktober 2022 Reply
  2. Derek Dijkstra 9 oktober 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *