Eerbetoon aan de overledenen van 2022

Het afgelopen jaar zijn diverse mensen ons ontvallen. In dit artikel een kort eerbetoon aan een deel van hen.

Scania 93
7 januari – Marc Bouwheer (20) kwam uit de bekende transportfamilie, hij was zelf ook al een bekende verschijning met zijn Scania 93.


9 januari – Bob Saget (65) was in Nederland vooral bekend als de vader in Full House en presentator van America’s Funniest Home Video’s. Daarnast was hij voice-over in How I Met Your Mother. Zijn vrij grove stand up werk is bij ons minder bekend. Hij is in zijn bed overleden.

Foto Iep van der Meer


12 januari – Peter Zadelaar (75) werkte al bij de Truckstar toen ik nog maar een klein kereltje was. Behalve de, uiteraard door hem zelf, prachtig geïllustreerde, post die je als kind van de Truckstar kreeg als je iets op stuurde heb ik nooit contact met hem gehad, maar zijn schrijfstijl is altijd al een inspiratie voor me geweest. Bedrijfswagenjournalistiek is niet saai, er mag best humor in! Zelfs tijdens zijn ziekbed bleef Zadelaar nog voor Truckstar werken.


20 januari – Meat Loaf (74), geboren als Marvin Lee Aday, was een Amerikaanse zanger, vooral bekend door zijn albums in de ‘Bat out of Hell’ reeks.


30 januari – Hans Stovelaar (86), de DAF-boeken auteur en oud bestuurslid van onder andere CONAM en het stripschap is overleven aan de gevolgen van Corona.


20 maart – Piet Paulusma (65) maakte furore als weerman, veelal vanaf locatie gepresenteerd. Hij overleed aan kanker.

Scania 113
22 maart – Jan de Boer (87) was de grondlegger van De Boer Transport in Tijnje. Hij was tot op het laatst verbonden met het bedrijf.

Scania 124
Begin april – Willem Veenstra (56) overleed aan een hartinfarct. Hij was de oprichter van en drijvende kracht achter W. Veenstra Transport uit Tijnje.


12 april – Gilbert Gottfried (67) was in Nederland vooral bekend om ‘The Roast’, hij had van zijn opvallend stemgeluid zijn handelsmerk gemaakt.


22 april – Jan Rot (64) was zanger, vertaler, componist, dichter, schrijver, columnist en inspirerend mens. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.


25 april – Henny Vrienten (73) was niet alleen belangrijk onderdeel van Doe Maar, hij componeerde ook veel voor film en TV, zo was hij sinds 1999 hoofdcomponist van Klokhuis en Sesamstraat.


3 mei – Bertus van Holland (76) was de oervader van het Nederlandse truckracen, hij heeft deze sport naar Europa gehaald.


4 mei – Sis van Rossem (77) was lerares, presentatrice en columniste. Ze overleed aan de gevolgen van een val in haar woning, twee dagen eerder op haar 77e verjaardag.


11 mei – Robin Parkinson (92) was vooral bekend als de acteur die LeClerc in ‘Allo ‘Allo portretteerde. Hij speelde ook in The Young Ones, Dad’s Army en meer dan 100 andere films en tv-series.


11 mei – Shireen Abu Akleh (51), een journaliste in Palestina is door een Israelische militair in het hoofd geschoten terwijl ze verslag deed van de inval van een vluchtelingenkamp.


17 mei – Mohamed Rabbae (81) was een activist en in 1994 duo-lijsttrekker voor GroenLinks bij de Tweede Kamer verkiezingen.


17 mei – Vangelis, pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanasiou (79), overleed aan de gevolgen van een COVID-19 besmetting. Hij werd vooral bekend van zijn filmmuziek.

Foto Stichting Suzuki Rhino Club


23 mei – Tony Fitzjohn (76) was een groot beschermer van het Afrikaanse wild, met name zwarte neushoorns en wilde honden. Er zijn diverse documentaires over en met hem gemaakt. Zijn vrouw en kinderen waren bij hem toen hij zijn laatste adem uitblies, een hersentumor was niet meer te genezen.


25 mei – Gijs de Lange (65) overleed na een kort ziekbed aan longfibrose. Hij was theaterregisseur en -acteur, maar vooral bekend van zijn rollen in Het Klokhuis.


26 mei – Andy Fletcher (60) was één van de oprichters van Depeche Mode.


26 mei – Willibrord Frequin (80) was een vervelend mannetje en daar trots op. Het leverde wel vermakelijke tv en radio op. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

DAF XF95
28 mei – ‘juf’ Jellie van der Veen-Sikkema (62) was nazaat van transportbedrijf Sikkema en mijn lerares in groep 3.


29 mei – Ben Huisman (85) was begin jaren zeventig één van de drijfveren achter de Nederlandse Grand Prix en wedstrijdleider bij de Grand Prix op Circuitpark Zandvoort in 1973. Hij was de vader van Patrick en Duncan Huisman.


2 juli – Chris Darnell (40) overleed na een ongeval met zijn Shockwave Jet Truck.


4 juli – Remco Campert (92) was een schrijver en dichter, hij bracht lichtheid in de literatuur.


10 juli – Wouter Rouwette (29) was één van de twee oprichters van en mannen achter het bekende Nürburgring-youtubekanaal AutoAddiction.


30 juli – Anthony Janiec (37) was één van de beste truckracers van Europa. Twee weken voor hij aan een hartstilstand overleed, won hij nog een race op de Nürburgring.


30 juli – Nichelle Nichols (89) speelde Lt. Uhura in Star Trek.


8 augustus – Olivia Newton John (73) was vooral bekend van haar rol in Grease.


19 augustus – Josephine Tewson (91) was de actrice die de nerveuze buurvrouw in Keeping Up Appearances speelde.


20 augustus – Bram Peper (82) was burgemeester van Rotterdam en minister van binnenlandse zaken.


30 augustus – Michail Gorbatsjov (91) was de laatste leider van de Sovjetunie en misschien wel de belangrijkste reden van het eind van de koude oorlog. In het nieuwe Rusland van Putin had hij vooral een anoniem bestaan.


8 september – Elizabeth Alexandra Mary (96) was als Elizabeth II monarch van Groot-Brittannië en een groot deel van haar koloniën.


16 september – Jina Amini (22) wordt bruut vermoord door de Iraanse zedenpolitie omdat ze haar hijab niet correct draagt.


17 september – Jan Schoones (85) was de Pater familias van de bekende transportfamilie Schoones.


28 september – Coolio (59) was een rapper met vooral in de jaren ’90 een aantal grote hits. Voor zijn doorbraak werkte hij als brandweerman.


28 september – Kunstenaar Jentsje Popma (100) overleed vlak voor zijn 101e verjaardag. Diverse door hem gemaakte beelden zijn iconisch in Leeuwarden.


2 oktober – Sacheen Littlefeather (75) was activiste en actrice. Ze werd beroemd toen ze in 1973 namens Marlon Brando zijn Oscar weigerde vanwege de manier waarop haar volk behandeld werd (en wordt….). Ze is overleden aan borstkanker.


3 oktober – Martin Verhoef (63) was een zeer geliefde stockcarcoureur. Hij kreeg op 2 oktober een hartaanval in het rennerskwartier, toen hij daarna op de IC ook nog een hersenbloeding kreeg was er geen kans meer op herstel.


6 oktober – Phil Read (83) uit Luton was maar liefst acht keer winnaar van de TT van de Isle of Man, naast diverse wereldkampioenschappen in verschillende motorklassen.


7 oktober – Ivan Wolffers (74) was een veelzijdig man, hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.


7 oktober – Sascha Radulovic (22) was een graag geziene monteur in de truckracepaddock, hij werkte voor Hecker en het team van Hahn.


11 oktober – Victor Steeman (22) is overleden na een crash bij een motorrace.


12 oktober – Rob Elskamp (57) was truckfotograaf.


14 oktober – Robbie Coltrane (72) was als acteur bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Hagrid in de Harry Potter films, het karakter zijn uiterlijk in de boeken was deels op dat van Coltrane gebaseerd.


16 oktober – Lodewijk van den Berg (90) was de eerste in Nederland geboren astronaut.


22 oktober – Dietrich Mateschitz (78) was de oprichter van energiedrankgigant Red Bull. Hij was al langer ziek.


22 oktober – David Patalacci (63) was truckracer en transportondernemer.


22 oktober – John Lilipaly (79) was het eerste Molukse kamerlid en de vader van Carolijn Lilipaly. Hij leed aan Alzheimer.

Scania 141
25 oktober – Ties Venekamp (71) leerde ik kennen als de exploitant van de botsauto’s op de kermis in Stiens, met de prachtige Scania’s.


28 oktober – Jerry Lee Lewis (87) werd vooral bekend van zijn hit Great Balls of Fire.

Renault T-serie
1 november – Ad van Mourik (76) was oprichter en directeur van Van Mourik Tiel B.V.


3 november – Jan Douwma (78) was één van de oprichters van Truckers Club Holland en decennia lang een markante verschijning in chauffeursland.


3 november – Henk de Velde (73) zeilde meermaals, veelal in zijn eentje, de wereld rond.


5 november – Aaron Carter (34) was een typisch geval van een kindster die in een neerwaarste spiraal terecht is gekomen.


8 november – Dan McCafferty (76) was de zanger van Nazareth.


8 november – Pierre Kartner (87) was als Vader Abraham zanger en componist. Zijn grootste hits waren het smurfenlied en het kleine café aan de haven, maar hij leverde ook belangrijke bijdragen voor andere artiesten, denk daarbij aan de nummers ‘Manuela’, ‘Huilen is voor jou te laat’ en ‘Hij was maar een clown’.

Mercedes-Benz NG
30 november – Georges Groine (88) was in de jaren ’80 dé concurrent van Jan de Rooy in Parijs-Dakar. De Fransman zette de rally bij de trucks op zijn naam in 1982 en 1983.


30 november – Christine McVie (79) was componist, toetsenist en zangers bij Fleetwood Mac.


4 december – Patrick Tambay (73) was meervoudig F1 GP winnaar en deed mee aan onder andere de Dakar en de 24 uur van Le Mans.


7 december – Johan de Jong (81) was uilenkenner, bioloog en dé stem van de natuur in Fryslân.


12 december – Joke Folmer (99) was in de tweede wereldoorlog een verzetsstrijder.


13 december – Han Peekel (75) was voor mij vooral bekend als de presentator van Wordt Vervolgd.


14 december – Joop Dikmans (92) was vooral bekend van zijn rol als boef B2 bij Bassie en Adriaan. Deze werd eerst door zijn broer gespeeld.


15 december – Karel van Eerd (84) was één van de mensen achter het grote succes van het Jumbo concern.


23 december – Bas van den Toren (64) was deel van cabaretduo Höllenboer en heeft enkele nummers voor Normaal geschreven.


23 december – Maxi Jazz (65) was de artiestennaam van Maxwell Frazer, hij was frontman van Faithless.


23 december – Toon Vronik (77) was een stockcarcoureur, zijn zelf gebouwde auto was (in mijn ogen dan toch) één van de mooiste en meest opvallende stockcars van het veld.


25 december – John Leddy (92) was een acteur, het meest bekend was zijn rol als Koos Dobbelsteen in Zeg eens Aaa…


29 december – Pelé (82) wordt gezien als één van de beste voetballers aller tijden.


29 december – Baukje Wytsma (76) schreef liedjes, kinderboeken, musicals en toneelstukken.


29 december – Margriet Eshuijs (70) was zangeres, onder andere van Lucifer.

31 december – Joseph Ratzinger (95) was van 2005 tot en met 2013 paus.

Ben jij ook iemand verloren het afgelopen jaar? Voel je dan zeker vrij een eerbetoon aan die persoon in de reacties te schrijven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *