De DAF A1900 van het Rotterdams Volkstheater – Jaco Terlouw

DAF A1900
Op zondag 26 maart 2023 had ik (Jaco Terlouw, red.) een fotoklus bij Stadshaven Brouwerij (SHB) in Rotterdam. Ik ben niet vies van bijzondere bieren, maar helaas was de brouwerij slechts uitsluitend de start- en finishlocatie voor de laatste lange duurloop van de Facebook community Rotterdam Marathon Deelnemers als voorbereiding op Marathon Rotterdam 2023. De lopers renden een uitzette route van 30 tot 35 km door Rotterdam en Barendrecht.

Renault Kangoo

Bij SHB kon ik de elektrische bedrijfswagen van de brouwerij fotograferen. De Renault Kangoo Express Z.E. werd op 12 mei 2016 in het Nederlandse kentekenregister opgenomen. De brouwerij gebruikt de kleine bestelauto sinds 30 augustus 2021.

Renault Kangoo

Tussen het vertrek van de lopers en de finish tweeënhalf uur later had ik wat tijd om de omgeving van de brouwerij weer eens op m’n gemak te bekijken. Eerder woonde ik in in het nabijgelegen Schiedam en het industriegebied waar de brouwerij gevestigd is, maakte destijds deel uit van mijn gebruikelijke wandeling om trucks te spotten.

Tegenover SHB bevindt zich aan de Marconistraat de werkplaats van het Rotterdams Volkstheater. Het water van de Merwehaven scheidt de kades tussen de brouwerij en de werkplaats. Achter de werkplaats van het Volkstheater bevindt zich een truckparking. De voorzieningen op de parking zijn beperkt; twee Dixies zijn er voor de sanitaire behoefte en verder is er eigenlijk niets. Het wagenpark van Volkstheater vindt een parkeerplek op de truckparking, dicht bij de werkplaats. De meeste voertuigen van het Volkstheater zijn niet te fotograferen. Deze bedrijfswagen staan voor de fotograaf in een onmogelijke fotopositie naast het gebouw waarin de werkplaats zich bevindt.

DAF A1900

Ik werd tijdens mijn wandeling aangenaam verrast. De DAF A1900 van het Rotterdams Volkstheater stond zeer goed te fotograferen geparkeerd naast de werkplaats.

DAF A1900

Mijn aandacht werd getrokken door de bijzondere spiegelbak en de aparte vorm van de portieren. Deze variant van de portieren ken ik alleen van brandweeropbouw op een gelijk chassis. Het kenteken voerde ik in op de website van RdW en op de onvolprezen website brandweervoertuigenonline.nl.

DAF A1900

Het voertuig is de voormalige DAF A1900DS425, afkomstig van de bedrijfsbrandweer van
Kemira-Agro in Rotterdam. De brandweeropbouw werd na een actief leven als brandweervoertuig verwijderd en vervangen door de spiegelbak. Deze bak lijkt mij afkomstig van een andere oude vrachtwagen. Ik vermoed dat de hydraulische laadklep oorspronkelijk niet bij de spiegelbak behoorde.

DAF A1900

Op eerdergenoemde website staat een foto van de DAF in dienst bij de bedrijfsbrandweer. De brandweeropbouw, gemaakt door Kronenburg uit Hedel, is na het voorportier ‘afgezaagd’ en verwijderd. Het kleine zijruitje achter het portier verraadt dat er een manschappencabine aanwezig is geweest.

DAF A1900

Vergeleken met de brandweeruitvoering lijkt de lengte van het chassis na de achteras ingekort. Dat kan echter ook gezichtsbedrog zijn.

DAF A1900

De DAF A1900 werd op 6 maart 1968 in het Nederlandse kentekenregister opgenomen. De laatste tenaamstelling vond plaats op 20 juli 2006. Ik ga ervan uit dat de DAF sinds die tijd van het Rotterdams Volkstheater is. Bij een eigen gewicht van 6.540 kg kent de DAF een GVW van 10.610 kg. De 6-cylinder dieselmotor levert 150 pk. De wijziging naar bakwagen is aan RdW gemeld. Er wordt gesproken over een gesloten opbouw.

Ik vind de DAF een leuke spot. Het is mooi om te zien dat een vrachtwagen van 55 jaar oud nog wordt ingezet.

Tekst en foto’s Jaco Terlouw

One Response

  1. Jup 8 mei 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *