Reiniging op z’n schoonst met GINAF

Reinigingsdiensten hebben als doel om hun gemeente zo schoon mogelijk te houden. Is het dan niet logisch dat ook de motoren van hun wagenpark zo schoon mogelijk zijn. Dat is precies de visie van Flex Rent. Het bedrijf uit Heinenoord heeft onlangs zijn eerste volledig elektrisch aangedreven huisvuilwagen in gebruik genomen. “Emissieloos is de toekomst.”
GINAF E3123
Flex Rent is drie jaar geleden gestart en biedt gemeentelijke en private reinigingsdiensten een flexibele schil daar waar het de reinigingsvoertuigen betreft. “Wagens hebben onderhoud nodig of zijn voor een APK of reparatie uit de running”, licht Simon Scheepmaker, fleetmanager bij Flex Rent toe. “Het is niet efficiënt om continu een auto in reserve te hebben staan. Bij ons kun je voor kortere of langere tijd een reinigingsvoertuig huren.”

De vraag hiernaar blijkt aanzienlijk. Inmiddels heeft het bedrijf een vloot van 44 voertuigen in de aanbieding, variërend van achterladers en kraan-trechters tot aan kraan-haak wagens, kolkenzuigers en grof kippers. “Vanaf het begin af aan is duurzaamheid daarbij het uitgangspunt geweest”, vervolgt Scheepmaker. “In ons wagenpark vind je alleen euro 6-motoren, maar we wilden daar graag een stapje verder in gaan. De toekomst is emissieloos.”
GINAF E3123
Energiewinst van 40 procent
Daarom is een paar maanden terug een elektrisch aangedreven GINAF E3123-achterlader aan de verhuurvloot toegevoegd. De 2,35 meter brede huisvuilwagen is voorzien van een driepersoons cabine en een 14 kuubs inzamelopbouw van Geesinknorba. De wagen is oorspronkelijk een DAF LF FAG die door GINAF uit Veenendaal is geleverd en van een volledig elektrische aandrijving is voorzien. Het accupakket van 200 kWh levert een actieradius van 180 kilometer. Met een standaard 44 kW-lader kan het voertuig in vier uur opgeladen kan worden. Er is echter ook een snellaad-optie en tijdens het remmen wordt de remenergie gebruikt om het accupakket op te laden. Dit kan een energiewinst opleveren van 40 procent.

De GINAF is nu in gebruik bij de Stadsreiniging Amsterdam. “We krijgen er hele goede reacties op. Zeker, het is even wennen voor de chauffeurs. Zo’n wagen is écht snel. Je hebt instructie nodig en je moet toch anders leren rijden. Maar veel chauffeurs staan daarvoor open. Zij zien ook wel in dat dit de toekomst is. En als je dan ziet wat er voor resultaten behaald worden met de regeneratie van remenergie, dat is indrukwekkend.”
GINAF E3123
Waterstof
“We zien dat elektrische reinigingsvoertuigen perfect werken in de steden, maar bij plattelandsgemeenten met verschillende kernen en een gemeentewerf op afstand, is het minder geschikt. Voor die toepassingen zijn we nu echter ook aan het kijken naar huisvuilwagens die door waterstof aangedreven worden. Uiteindelijk zijn we bij Flex Rent op weg naar 100 procent uitstootvrij.”

Tekst: Rick van de Weg

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *