Mack 88 is Back! – Arnold Tamminga bezocht de boekpresentatie

Mack 88 is Back!

Op 13 mei 2023 was er in IJmuiden, voor het oude pand van Overdorp de presentatie van het Boek ‘Mack 88 is Back’ (Een bedrijf en een truck met historie) geschreven door Jim de Groot. Op deze bescheiden bijeenkomst waren toch ruim 50 geïnteresseerden afgekomen. Daarnaast werd het geheel opgesierd door een 7-tal Macks, waaronder de MACK 88 die weer in de kleuren van Overdorp rijdt. Naast deze prachtige, door de gebroeder Schrooder gerestaureerde Mack, stonden nog 2 Macks F700 met een Overdorp-binding. De Mack van Gerlof Buurman is de oude nummer 87 van Overdorp en de zwarte Mack was van de Bulldog uit Ede. Bulldog (van Hans Verveld, die later in dienst kwam bij Overdorp) werd regelmatig ingehuurd door Overdorp. Daarnaast 3 Mack torpedo’s: de B61 van Jan Weijers, de Mack DM van Van den Herik en C600 van Van Heezik en een Mack Cruiseliner van Jansen Breda (nu van Jorna).
Nadat alle trucks een plekje hadden gekregen, heeft Jim de Groot een korte toespraak gehouden over het ontstaan van het boek. Vervolgens bedankte hij Willem Kuiper, omdat Willem het aandurfde het boek uit te geven.
Daarna de uitreiking van het eerste exemplaar aan de eerste chauffeur van Overdorp die in een Mack reed, Okke Vlig. Het 2e (en 3e) exemplaar waren voor de gebroeders Schooder, voor de inspiratie om toch door te zetten om het boek af te ronden.
Het volgende exemplaar mocht ik (Arnold Tamminga, red.) zelf in ontvangst nemen voor het vele werk van interviewen, foto’s scannen en goed archiveren.
Na het officiële gedeelte was het een gezellige bijeenkomst die wel leek op een reünie van oud-Overdorpers en liefhebbers. Voor mij de gelegenheid om eindelijk eens in een Overdorp Mack te kunnen zitten (dank je, Maurice Schrooder!)
Zelf ben ik nog even mee geweest met Gerard van der Heijden (van het gelijknamige Van der Heijden Reklame) om zijn Overdorp-miniaturen te bekijken. Gerard heeft gezorgd voor de belettering van de Mack 88, zoals deze nu rondrijdt.

Stukje voorgeschiedenis:
Rond 1985 wilde ik een model van een DAF 3300 bouwen, op basis van de Italeri-kit. Ik zag in Heemstede een DAF van Overdorp rijden en op basis van mijn geheugen het model gebouwd. Een paar weken later wist ik waar de truck stond en ben ik foto’s gaan maken. De start van het fotograferen van trucks van Overdorp, wat ik tot ca. 1996 heb gedaan). Rond 1994 wil de ik meer weten van het bedrijf en heb ik links en rechts contacten geprobeerd te leggen.
De opkomst van internet maakte het leggen van contacten weer wat makkelijker. De contacten met Robert Servaas en Jim de Groot (beide zonen van Overdorp-chauffeurs) mondde uit in de wens om tot een boek te komen. Middels een oproep hebben we vele oud-medewerkers van Overdorp geïnterviewd om een goed beeld te krijgen van het bedrijf. Dit is de basis geworden voor het boek.

Tekst en foto’s Arnold Tamminga.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *