De Deense DAF van Kudsk & Nissum – Martin Vonk

In de meivakantie was ik (Martin Vonk, red.) met mijn gezin op het Deense waddeneiland Rømø. Schitterend om vakantie te vieren. Mooie natuur en enorme zandstranden. Alleen minder geschikt wanneer je Deense vrachtwagens op de foto wilt zetten. Want die zie je daar niet zo veel.

Maar nu zag ik op Facebook dat er in het plaatsje Vojens, op maar een half uurtje rijden van ons vakantiehuisje, net een mooie DAF XG in gebruik was genomen.

Dus contact met de chauffeur opgezocht. En gevraagd of ik langs kon komen om foto’s te maken. Hij reageerde direct heel enthousiast en 2 dagen later was ik op weg naar Kudsk & Nissum.

Kudsk & Nissum is een transportbedrijf dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het vervoer van wegenbouwmaterialen als zand, grind en asfalt. Het wagenpark bestaat uit 20 trucks. Grotendeels Volvo’s, maar ook een enkele Scania, Mercedes en DAF.

Daarnaast hebben ze nog een hele grote werkplaats waar ze niet alleen het eigen wagenpark onderhouden, maar ook die van transportbedrijven in de omgeving. Verder verzorgen ze de opbouw van kippers, betonmixers en autolaadkranen. En als er daarvoor ook nog een extra asje bijgeplaatst moet worden, dan doen ze dat ook.

En toen ik op weg was naar Vojens, was ik toch wel benieuwd of de afspraak wel door zou gaan. Want het zal niet vaak voorkomen dat er een toerist langs komt om foto’s te gaan maken.

Maar mijn “zorgen” waren onterecht. Want toen ik bij Kudsk & Nissum aankwam, was de chauffeur, Allan Rasmussen, de auto al druk aan het wassen.

En na een korte kennismaking zijn we op pad gegaan om foto’s te maken. Eerst nabij een bos in de buurt en vervolgens bij de plaatselijke asfaltcentrale.

De DAF, een volledig luchtgeveerde XG 530, was pas net een paar dagen geleden uit de eigen werkplaats gekomen, waar de auto volledig naar wens van Allan is opgebouwd. Onder meer met op maat gemaakte opbergkisten langs het chassis, een traanplaatvlonder en lichtmetalen velgen.

De DAF ziet er werkelijk schitterend uit en Allan is dan terecht enorm trots op het uiteindelijke resultaat!

En het is maar een klein wereldje. Want vanwege vrienden uit Surhuisterveen, reizen deze klompjes altijd met Allan mee!

Tekst en foto’s Martin Vonk.

2 Comments

  1. Eveline van sonsbeek 27 juni 2023 Reply
    • Alex Miedema 27 juni 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *