Volvo / ASJ bussen zijn aan het vergaan in Zweden

Sommige mensen hebben enorme oogkleppen met het logo van een bepaalde truckfabrikant op. John gelukkig niet, ondanks dat hij de buitengewoon succesvolle DAF fan instagram en facebook-pagina’s beheert, heeft hij ook oog voor andere merken. Zo kreeg ik onderstaande van hem doorgestuurd, erg leuk! Tekst en foto’s hier onder dus van John.

In de omgeving van Hagfors (Värmaland, Zweden) waren we bezig om Elanden te spotten. Nog voor dat we die avond daadwerkelijk Elanden hadden gezien spotte ik iets anders wat mijn aandacht trok. 2 bussen in staat van ontbinding. Door mijn nieuwsgierigheid stapte ik er op af. Er stonden 2 merken nog steeds op de grill leesbaar, namelijk Volvo en ASJ. Ook was een vervaagd logo nog zichtbaar van de maatschappij waar deze bussen bij hoorde en na wat google bleek dat van de openbaarvervoer aanbieder te zijn met de naam: Nordmark-Klarälvens Järnväg.

Het merk Volvo behoeft verder weinig uitleg. ASJ staat voor: AB Svenska Järnvägsverkstäderna o.a. gevestigd in Falun. ASJ was een Zweeds bedrijf dat voornamelijk spoorvoertuigen en vliegtuigen produceerde, maar ook warmtewisselaars, ketels, boten, vrachtwagencarrosserieën tot zelfs dumptrucks en dus ook van de jaren ’20 tot 1959 buscarrosserieën. En van dat laatste staan er helaas 2 letterlijk in het wild te vergaan. Het bedrijf bestond van 1907-1972. Ondanks dat het gestopt is leeft dit bedrijf nog voort in andere Zweedse bedrijven. Zo is de ASJ vliegtuigtak(ASJA) opgegaan in Sverige Aeroplan AB (tegenwoordig Saab AB) waardoor ook oude ASJ gebouwen later weer gebruikt werden voor de productie van Saab personenauto’s zoals de 95, 99 en 900. Er is heel veel te vinden over ASJ op internet en in boeken, ook specifiek over de geproduceerd bussen. Ondanks dat deze historie schijnbaar toch leeft in Zweden hebben ze o.a. deze 2 bussen toch overgeleverd aan de natuur. Toch erg zonde… Deze twee bussen zijn te bewonderen tussen Hole en Basterud (Coördinaat: 60,1270892, 13,4757725)

Verder zie je wel vaker oude voertuigen in zweden die na een laagste rit geparkeerd zijn en waardan 10 tallen jaren niets meer mee gedaan is. Zo is er in het zuiden van Zweden een groot autokerkhof, ook wel Bilkyrkogården Kyrkömosse genoemd. Daar woonde, een inmiddels overleden, kluizenaar die auto’s verzamelde voor onderdelen maar alles wat hij overhield heeft laten staan. Schijnt erg apart te zijn omdat te zien en tussen te lopen. Voor mij op het lijstje voor tijdens een volgende reis naar Zweden.

6 Comments

  1. Ron van K 16 augustus 2023 Reply
    • Alex Miedema 16 augustus 2023 Reply
  2. John 16 augustus 2023 Reply
  3. Camperplaats Björkhult 17 augustus 2023 Reply
  4. Johan van onna 17 augustus 2023 Reply
  5. RON VANDERMEULEN 18 augustus 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *