Rupsen in Toscane – Arnold Tamminga

Tekst: Arnold Tamminga
Beeld: Sjoerd en Arnold Tamminga


Op één van de eerste dagen op vakantie in Toscane hoorde ik het geluid van een rupsvoertuig. Naar buiten gelopen en alle kanten op gekekenen (ons appartement lag op een heuvel, met rondom druiven en olijven), maar niets te zien. Een paar dagen later weer, en toen zag ik een stofwolk bewegen tussen de olijfbomen en kon ik soms een rode glimp opvangen. Totdat het ‘ding’ tussen de bomen uitkwam en een rupstrekker bleek te zijn, met een dubbele roller er achter. Deze op de foto kunnen zetten tijdens het keren.


Later onder weg bij een olijfgaard nog 2 oudere rupstrekkers gezien (en gefotografeerd). Deze rupstrekkers zijn lekker laag, zodat ze makkelijk tussen de (olijf-)bomen kunnen rijden. Met de rollen werd de bovenlaag van de bodem losgewoeld, zodat lucht en water beter in de bodem kunnen komen.


Op weg terug naar ons appartement kwamen we op 1 van de laatste dagen nog deze smalspoortrekker tegen , met rupsen op de achteras.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *