[video] De nieuwe Tatra Force is nu ook op afstand bestuurbaar


Op 24 mei 2023 onthulde Tatra de nieuwe, derde, generatie van haar ‘Force’ voertuigreeks op de brandweerbeurs van Brno. Met succes, de Tsjechische minister van binnenlandse zaken zette vorige week zijn handtekening onder een bestelling van een order van 100 wagens, die als brandweer opgebouwd zullen worden.

Daarnaast presenteerde men deze week nog een noviteit op basis van de nieuwe Force, de oranje truck uit het filmpje hierboven. Deze is op afstand bestuurbaar! Dit is de eerste fase van de ontwikkeling, het is de bedoeling dat de truck straks helemaal zelfstandig kan rijden. Dit is gedacht voor gebruik in de hulpverlening en in de industrie. Met name de brandweer heeft gevraagd om een voertuig wat zelfstandig op gevaarlijke plekken kan komen, maar ook in de mijnbouw kan het systeem van pas komen.

Er zijn drie motoren beschikbaar voor de nieuwe generatie Force. Standaard is de luchtgekoelde Tatra V8 motor, maar bepaalde uitvoeringen kunnen ook een nieuwe generatie V12 Tatra motor onder de cabine krijgen! Uiteraard ook van eigen fabricaat. Omdat die niet aan de Euro 6 normen voldoen zullen we het in Europa moeten doen met de ook leverbare watergekoelde Cummins motor. Er zijn twee verschillende Tatra versnellingsbakken beschikbaar, 10- of 14-gangs met elektronische schakeling. Ook de ZF TraXon 12-bak en Allison 6-bak zijn als versnellingsbak beschikbaar, dit zijn beide automaten.

De Tatra Force werd in 2007 geïntroduceerd. Met de komst van de tweede generatie in 2016 kwam ook een gepantserde versie van de cabine beschikbaar. Die variant wordt bij deze derde generatie ook weer beschikbaar.

Over Tatra Trucks a.s.
In 2013 nam de naamloze vennootschap Tatra Trucks het wereldberoemde merk en de autofabriek Kopřivnice over, die een succesvolle herstructurering onderging na een verandering in de eigendomsstructuur. Naast gestandaardiseerde modelseries produceert het ook speciale trucks die zijn afgestemd op de eisen van de klant. Binnenlandse markten in Tsjechië en Slowakije zijn erg belangrijk, een groot deel van de productie van de autofabrikant is bedoeld voor export naar tientallen landen over de hele wereld. Tatra Trucks a.s. heeft meer dan 1400 mensen in dienst en meer dan 700 medewerkers in de dochteronderneming Tatra Metalurgie a.s. die zich voornamelijk richt op gieterij en smeden. De aandeelhouders van Tatra Trucks zijn de industrieel-technologische holding Czechoslovak Group en de Promet Group.

Foto’s, film en informatie: Tatra Trucks.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *