In memoriam: Wim van der Leegte


Afgelopen nacht, 19 november 2023, is Wim van der Leegte, de man die VDL heeft uitgebouwd van ‘dorpssmid’ tot internationaal concern, op 76-jarige leeftijd onverwacht overleden in zijn woonplaats Duizel.
DAF XF Euro 6
Op 19-jarige leeftijd werd hij al directeur van het bescheiden staalbedrijfje van zijn (overspannen) vader, op 25-jarige leeftijd nam hij alle aandelen over. Zijn schoolcarrière duurde daardoor ietwat langer, hij studeerde in 2004 pas af voor zijn HTS-opleiding technische bedrijfskunde. Voor die tijd heeft hij zijn kunde met bedrijven wel al ruimschoots bewezen, met zijn VDL Groep nam hij tientallen bedrijven over en had hij ten tijde van zijn afscheid als directeur in 2016 bijna 13.000 medewerkers onder zich. De eerste van die 13.000 die zich negatief over hem uit laat moet ik overigens nog tegen komen, iets wat bij andere miljardairs wel anders is! Onder de lezers van deze website zullen vooral de overnames van DAF Bus, de Berkhof Jonckheere groep, BOVA, Nedcar, Translift en Weweler Parts nog bekend voorkomen.
APTS Phileas
Familie Van der Leegte: “We zijn diep bedroefd door dit plotselinge verlies. Wim is allereerst een geweldige echtgenoot, vader en grootvader voor ons geweest. Wij voelen ons gesterkt door de vele blijken van medeleven en willen daar iedereen hartelijk voor bedanken. Ons pa heeft voor velen grote betekenis gehad.”
BMW X1
Geert Vermeer: “Een van Nederlands grootste ondernemers is plotseling overleden. Ik zat samen met Wim enkele jaren in het Comité van Aanbeveling voor de ‘Automotive Innovation Award’. Wat een groot verlies. Deze man heeft voor Noord Brabant, voor Limburg en voor heel Nederland gigantisch veel betekend. Veel sterkte aan familie en naasten.”
VDL Berkhof Ambassador
Hans Hugenholtz jr.: “U was een ras-ondernemer waar Nederland trots op kan zijn. RIP mr VDL!”
Mini Countryman
Hermien Janssens: “Heel erg geschrokken van dit bericht. Was een fijne man. Gecondoleerd met dit verlies. Ik wens de nabestaanden heel veel sterkte toe.”
VDL Berkhof Axial
John van de Vorst: “Was een leuke man, met geweldige humor. Best een gemis. Sterkte aan familie en vrienden.”
DAF CF Euro 6
Huub Dubbelman: “Wat een tragisch bericht! Wim van der Leegte senior is niet meer. Een van de meest creatieve en commerciële geesten die het industriële vermogen van Brabant en Limburg zichtbaar heeft gemaakt. Sterkte voor de familie en vrienden van deze echte ‘captain of industry’… ”

Uiteraard ook van mijn kant veel sterkte aan een ieder die Wim van der Leegte lief had.
Mercedes-Benz Zetros
VDL Berkhof Diplomat
VDL Bova Futura Classic
VDL Bova SB4000
VDL CF ElectricVDL CF Electric
VDL CF Electric
VDL Citea
VDL Futura
VDL Jonckheere
VDL Midbasic
VDL Pro City
VDL Synergy

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *