Een dagje DAF Experience

Onlangs (april 2024) konden Robert Baarda en ondergetekende een kinderwens uit laten komen, met dank aan Arno Scheffer van DAF. We mochten met een DAF Experience meelopen! Eerst naar het Experience Centre in gebouw B10 op het fabrieksterrein, dan via een bezoek aan het DAF museum en een rondleiding door de fabriek in Eindhoven door naar de testbaan in Sint Oedenrode, om zelf in de nieuwste generatie DAF trucks te rijden.

Binnentreden op heilige grond.

Het welkom bij de ingang van het experience centre.
DAF meerdereKenworth onbekend/overigKenworth onbekend/overigPeterbilt onbekend/overigPeterbilt onbekend/overigPeterbilt onbekend/overigKenworth onbekend/overig


Ik was al bijna weer vergeten dat ik ook heb gevlogd!

Na een interessante presentatie kom je letterlijk IN een film te staan. Aansluitend kan de nieuwste generatie DAF (helaas met uitzondering van de XB) dan statisch bekeken worden. Er is uiteraard grote overlap tussen deze trucks en degene die we op beurzen tegen komen.

DAF XDDAF XF 2021DAF XF 2021DAF XF 2021DAF meerdereDAF XDDAF XF 2021DAF XF 2021

Terwijl wij de trucks bewonderden hadden de fijne mensen van de catering een overheerlijk lunchbuffet klaar gezet.

Volgende stop, het DAF Museum! Terwijl iedereen de bus in gaat maak ik nog snel even wat foto’s op het terrein.
DAF XDC
Van Hool T17 Acron
Van Hool T17 Acron

Schoolreisje vibes!

Bij het DAF museum stond nog een andere bus. Over de tijdelijke tentoonstelling in het museum volgt een eigen artikel, evenals over de daar getoonde DAF N2500.
Den Oudsten lijnbus

DAF 33
DAF BATU
DAF torpedo
DAF 2000DAF 2000
DAF 2600

Volgende stop: rondleiding door de fabriek!
DAF CF Euro 6
DAF meerdere
Nu heb ik al meerdere auto- en truckfabrieken bezocht, maar dat waren eigenlijk altijd assemblagefabrieken. De onderdelen worden door toeleveranciers, of andere fabrieken van hetzelfde bedrijf aangeleverd, en in de fabriek die ik dan bezocht in elkaar geschroefd. Natuurlijk is er ook een assemblagehal in Eindhoven, maar er worden ook écht dingen gemaakt. Wat een ontzettend bijzonder gezicht om een stuk plaatstaal in een hydraulische pers te zien gaan en die er een paar tellen later als duidelijk herkenbaar stuk truck uit te zien komen. In verband met de privacy van de medewerkers mochten er geen foto’s gemaakt worden. Helaas voor ons (ik wil ook helemaal geen mensen fotograferen), maar snap het heel goed. Heb zelf ook in een fabriek gewerkt waar regelmatig rondleidingen waren, voelde me dan altijd net een aap in de dierentuin.

Next stop: Sint Oedenrode! Stond óók al heel lang op mijn verlanglijstje. Ook met B-rijbewijs mag je hier met een truck rijden, uiteraard onder begeleiding. Robert en ik hebben daarvan geprofiteerd door beide een stuk in de DAF XD met Geesink vuilnisopbouw te rijden. Toen het programma aldaar ten einde was ook nog even kort bijgepraat met Theo van de Rijt, die ook in twee Rallytrucks podcasts te gast is geweest.
DAF XDDAF XDDAF XF 2021DAF XDDAF XDDAF XDDAF XDDAF XDDAF XF 2021DAF XDDAF XDDAF XDDAF XDDAF XG+DAF XG+DAF XG+DAF XG+Kässbohrer opleggerDAF LF Electric
Een geweldige ervaring!

Terug bij het Experience Centre stond er een miniatuur en driegangen-diner op ons te wachten. Het diner heb ik overgeslagen, maar voor ik naar huis ging nog wel even foto’s gemaakt van wat trucks die bij het Centre stonden. De oude generatie DAF wordt mondjesmaat ook nog gemaakt zoals te zien is.
Fiat DucatoDAF XF Euro 6DAF XGDAF XDVDL CF ElectricDAF XDDAF XDDAF XFDAF XFDAF XDDAF XFCDAF XDDAF XDDAF XD

DAF, met in het bijzonder Arno en Esther, en Robert, bedankt voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke dag! Wil jij als lezer nu ook eens zo’n DAF Experience meemaken? Koop dan een aantal DAF trucks en kijk je dealer lief aan.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *