Arnold Tamminga bij Roparun 2024

Tekst en foto’s Arnold Tamminga

Pinksteren 2024, met collega’s, een oud-collega en enkele familieleden van collega’s als Team 181 deelgenomen aan de Roparun.
Ik wist ongeveer wat het was, vanaf Parijs naar Rotterdam een estafette hardlopen: ruim 535 kilometer (Er was ook een route van Enschede naar Rotterdam, ruim 550 kilometer, waarbij vanaf Barendrecht de routes samen kwamen). Naast de 8 hardlopers zijn er ook fietsers nodig: iedere loper moet door minimaal 2 fietsers worden begeleid.
Ons team bestond dan ook uit 19 personen: 8 lopers, 6 fietsers, 3 chauffeurs en 2 voor de catering. Voor transport hadden we 3 busjes gehuurd: 2 stuks 9-persoons en 1 bestelbus.
Er werd in ons team gelopen in shifts van ca 70km. Dat hield voor ons team in dat de ene bus met 4 lopers, 3 fietsers en 1 of 2 chauffeur hun deel van de estafette aflegt en de andere bus eet, verplaatst naar het volgende wisselpunt en rust. De cateringbus reed van Wisselpunt naar wisselpunt en zorgde naast eten ook voor de slaapplek (tent met veldbedden).
Elk team mag zijn eigen strategie bedenken, evenals de benodigde voertuigen. (er is wel een restrictie aan het aantal voertuigen per team op de route zelf, maar daar buiten mag veel. Dat zag ik ook bij aankomst op zaterdagochtend op het startpunt Circuit La Clef des Champs (een voormalig militair vliegveld).
Samen met een teamlid hebben we bij het wachten de fiets gepakt en een rondje langs de al aanwezige teams gemaakt, mobiele telefoon in de aanslag. Niet zulke mooie foto’s als normaal, maar het geeft een beeld van de verscheidenheid aan voertuigen die werden gebruikt. Verwacht ook niet alle voertuigen. Wij waren rond 9:30 op de startlocatie en moesten om 12:05 vertrekken. Het laatste team vertrok rond 00:30.

De route leidde ons door mooie glooiende landschappen, bossen, steden en dorpen. Sommige stukken kan (of mag) het begeleidende voertuig niet komen, dan moet er een kleine omweg worden gemaakt. De loper en de fietsers volgen dan wel de route. 2 Delen aan het eind (in Nedeland) waren ruim 30km waar de begeleidende voertuigen niet moscht komen, vanwege de drukte met teams. Dan gaan de 4 lopers alleen op pad: 3 op de fiets en 1 lopend en dan ook steeds wisselen.

Maandag met het hele team veilig aangekomen op de Coolsingel. Indrukwekkend evenement met ruim 200 teams. Ruim 2 dagen in een bubbel die Roparun heet en waarin je je gevoel voor tijd kwijt raakt, omdat je leeft in je ritme van lopen of rusten. . De onderlinge verbinding tussen de teams uit zicht in elkaar aanmoedigen, begroeten en helpen.
Iedereen bedankt voor de steun, aandacht en meeleven.
En het gaat om het goede doel, dus doneren kan nog steeds: https://www.roparun.nl/teams/pegamento

One Response

  1. Emil van veen 27 mei 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *