De politie gaat water werpen met twee door BAI opgebouwde Astra’s!

Het wagenpark van de politie is uitgebreid met twee waterwerpers uit Italië. De gehuurde voertuigen staan momenteel in Den Haag en zijn naar verwachting eind juni operationeel inzetbaar. De komende weken worden de bemanningsleden opgeleid.

De zes Terberg Techniek waterwerpers van de politie waren vanwege veiligheidsoverwegingen niet meer inzetbaar en daarom wordt er sinds 2022 een beroep gedaan op de buurlanden. Die inzet was nodig als voorzorgsmaatregel bij geplande demonstraties en evenementen met een hoog veiligheidsrisico op ongeregeldheden.

Met de komst van de Italiaanse waterwerpers komt deels een eind aan de gewaardeerde bijstand vanuit België en Duitsland. Deze waterwerpers verdwijnen nog niet definitief uit het straatbeeld, omdat in de toekomst opnieuw bijstand gevraagd kan worden als extra inzet nodig blijkt te zijn.

Naast de aanschaf van zes nieuwe waterwerpers, is de mogelijkheid onderzocht om bestaande waterwerpers van buitenlandse politiekorpsen of leveranciers te huren. Dit om de tijd te overbruggen totdat alle nieuwe waterwerpers beschikbaar zijn. Hierbij is gezocht naar bestaande waterwerpers die veilig inzetbaar zijn en snel leverbaar. Die zoektocht leverde niets op, tot in december 2023 BAI, een Italiaanse fabrikant, de politie benaderde. Deze Italiaanse waterwerpers zijn geschikt bevonden en zullen voor een periode van 30 maanden door de politie worden gehuurd met optie tot koop. De twee nieuwe waterwerpers zorgen dat de politie nu beter is voorbereid op onvoorspelbare situaties waar grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren.

BAI is brandweerwagen bouwer, maar maakt ook waterwerpers. De basisvoertuigen Astra HD9 44.41 trucks. Astra is een dochterbedrijf van Iveco, de aandrijflijn komt dan ook bij het grote Italiaanse merk vandaan. De HD9 is uitgerust met de 410 pk sterke variant van de CURSOR 13 motor. Hij is 809 centimeter lang en 255 centimeter breed bij een wielbasis van 420 centimeter. De vooras mag 9 ton dragen, de achteras maar liefst 13. Wettelijke massa is 19650 kilogram, op het chassis ligt een 5500 liter watertank.

BAI is in 1991 opgericht. Vooral de tunnelbrandweerwagens, al dan niet uitgerust met aan elke kant een cabine, springen in het oog. Sinds 2004 is het een dochteronderneming van het Amerikaanse Oshkosh.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *