Eind 2024 mochten Ton van Ewijk uit Culemborg, Van den Haak Transmission uit Geldermalsen, Vonk en Co uit Tiel, G. Blom uit Eck en Wiel, IGEPA uit Tiel, G. van Doesburg uit Zaltbommel en Van Sterkenburg uit Culemborg een elektrische DAF LF testen, een project georganiseerd door Logistics Valley Rivierenland. Maandag 21 oktober mocht ik samen met Ton van Ewijk een rit met de truck meemaken. Later deze week worden de resultaten bij het Logistiek Café (met bier en bitterballen) gepresenteerd en gedeeld met de deelnemers, die dan meteen worden bijgepraat over de vervolg-pilot, met een ZE-trekker. Het werd dus wel tijd om dit artikel eindelijk te publiceren…
“Maar Alex, dat is de Betuwe, niet Brazilië!” Klopt! En de truck is ook in Europa gebouwd, maar maakte haar debuut op een bedrijfswagenbeurs in Brazilië. Na die beurs werd de LF weer op de boot gezet, werd ze gelukkig niet zeeziek, om niet veel later in Antwerpen weer vaste grond onder de banden te hebben. Na nog een paar hindernissen kon de truck dan ingezet worden bij de partners van Logistics Valley Rivierenland.
Binnen Logistics Valley werken ondernemers, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan een toekomstbestendige logistieke sector in het zuiden van Gelderland. Dit gebeurt in drie regio’s: Rivierenland (de Betuwe, inclusief het stiekem net in Utrecht gelegen Culemborg), regio Nijmegen en Liemers-Achterhoek (inclusief Arnhem). Deze LF is natuurlijk niet het enige project van Logistics Valley Rivierenland. Onder aanvoer van regisseur Frank Engelbart is er ook veel aandacht voor de arbeidsmarkt, het werven van voldoende en gekwalificeerde medewerkers. Het online leerportaal voor vacatures en opleidingen en de verschillende vormen van de Dag van de Logistiek waar ze bij betrokken zijn, zijn mooie voorbeelden van hoe jonge mensen op het spoor van de logistieke sector worden gezet. In het Huis van de Logistieke Samenwerking in Tiel denkt Logistics Valley Rivierenland als betrokkenen bij logistiek en transport samen na over innovatieve oplossingen van arbeidsvraagstukken.
De ontwikkelingen met elektrische trucks gaan razendsnel. Dit testvoertuig was een DAF LF BEV (Battery Electric Vehicle) phase 2, deze was al opgevolgd door de phase 3 en inmiddels zijn er al weer bij de XB aangekomen. Toch kijken we even naar de technische gegevens van de truck, ook als is dat verouderd vergeleken met wat je krijgt als je nu DAF belt om een XB electric te bestellen.
De actieradius van de truck is zo’n 300 kilometer. Hij levert 282 kWh, opladen van 20 naar 80% duurt met een 22 kW AC aansluiting 6,5 uur, met een 150 kW DC aansluiting ben je in een uurtje klaar. Hij heeft 700 kilogram minder laadvermogen vergeleken met het dieselbroertje.
De dagcabine is van buiten uitgerust met een verstelbare dakspoilerset en lange zijfenders. Van binnen vinden we een luxe luchtgeveerde chauffeursstoel en bijrijdersstoel met armleuningen. Voor de veiligheid zijn onder andere het Lane Departure Warning-systeem, voertuigstabiliteitsregeling (VSC) en achteruitrijsignalering aangevinkt op de optielijst.
De paraboolgeveerde vooras mag 7,5 ton dragen, de luchtgeveerde (en uiteraard aangedreven) achteras mag 13 ton sjouwen. De beide assen staan 530 centimeter uit elkaar, met een achteroverbouw van 240 centimeter betekent dat dat er ruimte is voor een laadbak met 725 centimeter laadruimte. Om in de laadruimte, op de beukenhouten vloer, te komen, heb je twee mogelijkheden: de 90 centimeter brede zijdeur en de 1½ tons dHollandia laadklep achterop.
De LF Electric is geleverd door TB in samenwerking met de Zero Emission afdeling in ‘Eindhoven’.
Samen met Ton van Ewijk mocht ik een rondje mee op de bijrijdersstoel van de LF Electric, een route met zowel industrieterrein, woonwijk, provinciale weg als snelweg. Eerste wat natuurlijk opvalt is de stilte, je rijdt heel rustig weg, nooit meer de buren wakker bulderen om vier uur in de ochtend. Op de snelweg hoor je de wind natuurlijk wel goed. Volgens Ton is het gewoon een uitstekende truck, maar ja, die actieradius. Gelukkig gaan de ontwikkelingen erg snel, toen Frank van Logistic Valley bij de nazit ook even aanschoof, gaf Ton dan ook direct aan bij de volgende pilot weer mee te willen doen. Het doet misschien een beetje pijn als je als kind in een ketel met diesel gevallen bent, maar elektrische trucks zijn toch echt een vervolgverhaal!
Ton, vanaf deze plaats nogmaals bedankt voor de uitnodiging, mogelijkheid en fijne ochtend!