Cobi Trabant 601 gaat als de brandweer

Ik denk dat ik aan niemand deze site bezoekt hoef uit te leggen dat LEGO geweldig leuk is. Maar wat LEGO, zeker de laatste jaren ook, is duur. En daar komt naar mijn persoonlijke mening ook bij dat ze de laatste jaren in de Technic reeks een beetje de juiste weg kwijt zijn. Rommelige sets met heel veel kleuren en steentjes uit andere sets gebruiken om de prijs te drukken. Althans de productieprijs, de verkoopprijs blijft natuurlijk minimaal hetzelfde.

En dan krijg je teleurstellende sets en teleurgestelde klanten. En wat gaan die teleurgestelde klanten doen die gaan kijken of er klembouwstenensets zijn van andere fabrikanten die wel leuk zijn. Want sinds LEGO een paar jaar geleden het patent kwijt raakte is er concurrentie en tussen die concurrentie zit ook veel goedkope en lelijke meuk met slechte en slecht passende steentjes. Een van de positieve uitzonderingen daarop is het Poolse Cobi, die bovendien ook nog eens alles in Europa laat produceren, maar desondanks mooie en leuke sets op de markt heeft.

Alhoewel menigeen bij Cobi gelijk aan militaire sets denkt zijn ze de laatste ook erg actief met kleine sets die inspelen op de Ostalgie (om maar eens een mooi woord te gebruiken) met een uitgebreide reeks Trabants, FSO’s en andere merken uit het voormalige Oostblok. En een van die sets wil ik nu aan jullie voorstellen, Alex had laatst al een FSO Polonez pickup en ik laat jullie vandaag een Trabant 601 in de brandweeruitvoering zien.


Het doosje, niets bijzonders, stevig en wat info over het model en de afmetingen


De inhoud, keurig in plastic zakjes verpakt met de handleiding. Het is misschien iets kleins, maar valt het jullie ook op dat er geen stickers bijzitten?


Dat komt omdat je zelfs voor 12 euro bij Cobi bedrukte steentjes krijgt, iets wat LEGO nog niet lukt bij sets die 10 keer zo duur zijn.


En dan hier het enige minpuntje wat ik aan deze set kon ontdekken, op sommige steentjes zitten duidelijk zichtbare restanten van het productieproces, jammer maar niet onoverkomelijk.


Het bouwen gaat prima, handleiding is even wennen omdat alles onder de laag waarin je bezig bent geen kleur meer heeft dus soms is het even zoeken naar een referentiepunt.


Iets wat typisch is voor Cobi zie je op de drie bovenstaande foto’s, het gebruik van vormdelen, delen die kant en klaar zijn en bijvoorbeeld met klassieke klembouwstenen niet na te maken zijn. En die het model echt afmaken.


De wielen, mooi wit en de bandjes van een mooi zacht rubber die makkelijk om de velg heen gaan.


En dit is dan na een minuutje of 20 bouwen het resultaat, een snoezig, dapper Trabant brandweerwagentje. Geen ingewikkeld ding, geen bewegende delen zoals deuren, geen plaats voor een mannetje aan de binnenkant. En dat is wat mij betreft prima, ze staan bij op een plank in de woonkamer. Maar aan de andere kant als je kinderen hebt en die spelen ermee, ook geen probleem, stevig genoeg en hun fantasie doet de rest.

Mij is het bouwen met Cobi zo goed bevalledat ik gelijk bijna alle andere Trabants heb besteld.

Als laatste een complimentje aan Eric van Giftdigger.com die er voor zorgt dat er niets gebeurt met zijn bestellingen ook al laat je er een blok beton opvallen.
Want mijn Trabant brandweerwagen kwam bij mij aan in een dikke laag bubbelplastic en ook de Trabants van Cobi die vandaag zijn aangekomen waren door hem weer verpakt alsof ze een bom zouden overleven. Daar kunnen de grote jongens in webwinkelland een puntje aan zuigen (En nee, dit is geen gesponsord bericht).

One Response

  1. Fristi 3 april 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *