Cobi Youngtimer Collectie: De Trabantjes

Nadat ik in April de Cobi Trabant brandweer mocht reviewen ben ik besmet met het Cobi virus. Erg besmettelijk maar door de bescheiden prijzen gelukkig niet al te schadelijk.

En nadat ik via Facebook met Eric ten Barge van Giftdigger in contact ben gekomen was er helemaal geen houden meer aan en zijn er volgens mij al 3 of 4 pakketen met Cobi spul mijn kant op gekomen.

Dus leek het mij tijd om eens met jullie te bekijken wat ik tot nu toe heb en hoe het bevalt.

En om verwarring te voorkomen, artikel is niet gesponsord door Giftdigger en heb alle sets zelf betaald. Tot zover de formaliteiten.

Laten we het overzichtelijk houden en beginnen met de hele serie Trabant 601 in de gewone, militaire en de universal versie.

Trabant 601 Kübelwagen:

Uitgerust in twee tinten groen en een bruin interieur was dit het vervoersmiddel van de NVA en jeugdorganisatie GST in DDR tijden. Lijkt mij erg leuk als Cobi hier ooit een vrolijke burgerversie (de Trabant Tramp) van zou maken. Geen stickers, alles wat je ziet is opgedrukt.

Trabant 601:

De natte droom van elke trouwe DDR burger, jarenlange wachttijden voor lief nemend en dan had je uiteindelijk een auto uit boterhammentrommelplastic voor de deur staan. En nu 30 jaar later is het model waarschijnlijk uit steviger plastic gebouwd dan het origineel.

Trabant 601 Polizei:

Voor het politiewerk beschikte uit Volks Polizei natuurlijk ook over Trabants. Ook hier weer is alles opgedrukt en dus geen stickers.

Trabant 601 met caravan

Om dit in het echte leven te kunnen bereiken moest je denk ik wel een heel goed DDR burger zijn maar dat maakt het setje er niet minder leuk om. Twee puntjes van kritiek kan ik echter niet omheen, de caravankoppeling moet op een bepaalde manier worden aangebracht. Wist ik niet dus die is kapot. Gelukkig kon Eric via Cobi aan nieuwe onderdelen komen.

En het tweede kritiekpunt is iets wat tot nu toe op alle gele modellen van toepassing is die ik van Cobi heb gebouwd. Het geel is wat aan de doorzichtige kant, combineer dat met het feit dat er in de basis van het model veel zwart is verwerkt en dan zie je dus door het geel heen het zwart. Dat kun je echter heel makkelijk voorkomen. Als je nog ergens wat Lego hebt kun je de plekken waar het zwart en het geel elkaar treffen witte onderdelen gebruiken. Meestal gaat het hier om zwarte 2x4tjes of 1x3tje.

De caravan is heel erg leuk ingericht van binnen met een bed en een bankje om lekker op te zitten en in de openslaande deur zitten nog opbergvakjes voor informatieboekjes van de Harz en een foto van Erich Honnecker (al moet je die laatste twee er wel bij denken natuurlijk).

Trabant 601: 30 Jahre Ende der Berliner Mauer:

De grootste set van Cobi waar een Trabantje in zit is als herdenking aan het feit dat de Berlijnse muur 30 jaar geleden werd geslecht. Behalve de Trabant 601 bevat de set een minifig van Cobi (even wennen), een waakhond, een wachttoren met slagboom en een stuk Berlijnse muur. En die muur die is aan Westkant natuurlijk voorzien van een mooi kunstwerk zoals dat destijds in het echt ook was.

En tot zover het eerste deel met als onderwerp de Youngtimer collection van Cobi. In het volgende deel wat meer afwisseling in merken, want dan kijken we o.a naar een FSO Polonez en een FSO Warsawa M20.

One Response

  1. Jan Clevering 11 december 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *