FIA ERTC: Racen met trucks, mitsen en maren

In het land der blinden:
Liefhebbers van racen met trucks hebben niet echt veel keuze om aan hun trekken te komen. Forza Motorsport voor de Xbox One en PC geven je de mogelijkheid om achter het stuur van een Mercedes-Benz racetruck te stappen. In de eerder door ons bekeken Dakar game kun je ook achter het stuur van een racetruck stappen en volgas door de woestijn denderen. En in Assetto Corsa kun je een truckracemod downloaden en dan ben je wel zo’n beetje klaar qua keuzes.

Big Ben Interactive en FIA
Ik moet heel eerlijk zijn aan het begin van deze review, toen ik hoorde dat er een officiele game kwam van de FIA ERTC had ik zoiets van hoera, eindelijk toen ik vervolgens hoorde dat de game werd uitgegeven door Big Ben Interactive daalde mijn enthousiasme iets. Of dat wantrouwen terecht is lees je in mijn review.

Stroef begin
Maar toch moet ik eerlijk zijn en de game heeft minpunten. Een van die minpunten is het begin om je het truckracen goed te laten begrijpen wordt je gedwongen 15 opdrachten te voltooien voor je aan het werk mag. Sommige zijn best handig om te weten, zoals het koelen van de remmen maar andere zijn totaal overbodig. Zo is er een challenge die je uitlegt hoe een drive through penalty werkt en het grootste deel daarvan bestaat uit kijken hoe de computer door de pits rijdt. Een klein kwartier later heb je alle 15 uitdagingen voltooid en mag je je zelf bewijzen.

Wat valt er toe doen
Eenmaal in het hoofdmenu heb je de keuze uit een snelle race, carrière een single event en een time trial. Ook is er nog een online gedeelte maar daar kom ik later op terug. Je kunt bij alle opties kiezen voor een race in het ERTC of de World series. De namen zeggen het al, je racet in Europa met Europese trucks of je racet op circuits over de hele wereld met dikke Amerikaanse trucks.

Iedereen is er
Wat opvalt is dat alle deelnemers aan het ERTC ook virtueel vertegenwoordig zijn, helaas zijn de gezichten van de coureurs in het selectiescherm achter hun helm verborgen. Maar goed de racetrucks zijn aanwezig zoals ze in het echt ook zijn en dat is voor mij het belangrijkste. Aangezien een van mijn mede-bloggers van deze site bij het EK Truckrace Team van Erwin Kleinnagelvoort betrokken is kon ik uiteraard niets anders doen dan me voor doen als de virtuele Erwin.

Racen (met een) maar
De races in je carrière zijn altijd heel uitgebreid, meerdere kwalificatiesessies en 4 races per weekend dus je moet er wel even voor gaan zitten en als je dan eenmaal achter het stuur van je racetruck zit vallen een paar dingen op en helaas zijn die dingen in eerste instantie negatief. Als eerste de uitermate bemoeizuchtige mevrouw die je er constant aan denkt te moeten herinneren dat je remmen moet koelen met om ze op de optimale temperatuur te houden en ze houdt haar mond niet en ze blijft de hele tijd hetzelfde roepen. Een optie om dit uit te zetten heb ik helaas niet kunnen vinden dus heb ik het volume van het gepraat maar helemaal uitgezet. Dat is an zich lekker rustig want ook vanaf de pitmuur wordt je bestookt met willekeurige goeie ideetjes, zoals dit is het begin van de race probeer mensen in te halen. Lijkt me nogal wiedes toch?

Beetje rafelig
Wat verder opvalt tijdens het racen is dat de reflectiekwaliteit van de spiegels niet om naar huis te schrijven is. Ik kan het niet anders uitdrukken dan dat de game er prima uitziet maar dat het beeld in de spiegels gerenderd wordt in Playstation 1 kwaliteit. Pixelig en eigenlijk totaal onbruikbaar want je ziet zo goed als niets zinnigs en met de lappen van spiegels valt het gewoon te veel op. Andere games als Gran Tourismo halen hetzelfde trucje ook uit maar een stuk minder agressief. Het rare is dat de game ondertussen de spiegels van de andere trucks op de baan ook weergeeft. De rekenkracht die ze daar aan besteden hadden ze naar mijn bescheiden mening beter kunnen besteden om de spiegels op de truck van de speler er beter uit te laten zien.

Gewoon lekker
Het racen zelf is fijn, je voelt tijdens het sturen goed dat je niet met een snelle lichte sportwagen te maken hebt maar met een dikke zware lompe vrachtwagen die ook verrassend dwars wil, al dan niet gewenst. Een leuk spelletje binnen het spelletje is de remmen gekoeld houden op de ideale temperatuur, door middel van een knop kun je er water op spuiten om dat te bewerkstelligen en je voelt het al aankomen dat water zit in een tank en die tank die kan leeg dus je kunt niet permanent de knop indrukken. Je komt er al doende achter wat het ideale moment is om de knop in te drukken voor koeling. Helemaal realistisch is niet want in het echt wordt er wel permanent gekoeld maar desalniettemin leuk gevonden.

Niet de slimste
Laat ik gewoon eerlijk zijn, de AI (je tegenstanders) zijn niet de slimste, soms staan ze met zijn allen in een bocht, hartstikke klem en ze komen er letterlijk en figuurlijk niet uit een andere situatie die ik heb gezien is dat ze gewoon langs het circuit blijven staan alsof ze de weg kwijt zijn en als er eentje staat duurt het niet lang voor er een tweede staat. Kortom werk aan de winkel.

Online verlaten
Ik heb het meerdere malen geprobeerd, op verschillende momenten van de dag maar de online lobby is een lege verlaten woestijn, helemaal niemand. En wat vaker voorkwam was dat ik er gewoon niet in kon komen. Gelukkig biedt het spel wel splitscreen dus op de bank kun je wel tegen elkaar racen.

Maar is het leuk?
Het antwoord daarop is ondanks de grafische en AI tekortkomingen een heel kort: Ja. Verwacht geen game a la Gran Tourismo of Forza maar gewoon een lekkere racer waar ik verrassend vaak naar teruggreep. Waar ik wel eerlijk in moet zijn is dat ik denk dat het bedrag wat je er op dit moment voor moet neertellen teveel is, 60 euro is deze titel op dit moment niet waard. Daarvoor is de support (op een hele kleine update na die wat kleine probleempjes aanpakt geen updates tot nu toe) gewoon te mager, lekker wachten tot het een keer in de aanbieding is op het platform van jouw keuze is mijn tip. Ik hoop dat de ontwikkelaar voort blijft bouwen, ze hebben in principe een toffe game gemaakt waar met wat hameren, timmeren en vijlen hopelijk een deel twee van gaat komen.

+ lekker racen
+ trucks voelen goed
+ een aantal unieke circuits
+ geluid is heerlijk

– grafisch minder
– online racen
– die mevrouw
– tegenstanders soms dom

Tot slot
We hebben een reviewcode van de game gekregen van Big Ben Interactive Nederland en zoals jullie hebben kunnen lezen was een positieve review geen eis van hun. Game is getest op een Playstation 4 pro. Game is ook verkrijgbaar voor PC (via Steam), Switch en Xbox One.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *