Op bezoek bij Kees Postma in Stiens


Mijn liefde voor oude en curieuze voertuigen komt misschien wel deels door Kees Postma. Ik ben geboren en getogen in Stiens, waar Kees (inmiddels 73) woont en zijn bedrijf heeft. Op mijn eerste rolletje, in 1997, stonden al foto’s die ik hier heb gemaakt. Nog steeds zijn nieuwe trucks niet aan Postma besteed en rijdt hij met voertuigen die ouder zijn dan die van menig deelnemer op een oldtimershow. En heel eerlijk: ik vind een werkende truck leuker dan een truck die alleen maar mooi is. Na de oldtimerrit (mede georganiseerd door één van de buren van Postma) van afgelopen zaterdag, wilde ik Martin nog een paar hoogtepunten uit mijn regio laten zien. Gelukkig stond het hek open en waren we van harte welkom, zodat dit bezoek een kroon op een toch al mooie dag werd.
Scania L110Scania L110Bennes Marrel aanhangwagen
De Scania L110 wordt nog steeds ingezet in de regio. De compacte truck is, ondanks het neusje, prima geschikt om even een vrachtje zand naar Leeuwarden te brengen. Tussen de werkzaamheden door wordt hij, samen met de Bennes Marrel aanhangwagen opgeknapt. Een net zo mooi als uniek span als dit straks klaar is!
Scania 124Scania 124Scania 124
Voor wat verder van huis of de aanvoer van grotere hoeveelheden zand en grind is het neusje toch niet meer het meest geschikt. Daarvoor is nu de nieuwste aanwinst, deze Scania P124C420 met Meiller opbouw. Ziet er nieuw uit maar is met zijn bouwjaar 2000 toch echt al een youngtimer. De auto heeft weinig kilometers en het interieur is nog bijna nieuw. De nieuwerwetse autoradio die er in zat mocht de vorige eigenaar houden, bij Scania dealer Rinsma lag ergens achter in het magazijn nog een originele 4-serie radio, zodat Kees naar zijn favoriete zenders (golden oldies zonder reclame) op de middengolf kan luisteren.
Volvo N10Volvo N10De derde truck die nog regelmatig aan het werk is, is de Volvo N10. Ik vermoed de laatste Volvo N-serie die nog aan het werk is in Nederland?Deze Riley was voorheen van een operazanger, die een twintigtal Britse oldtimers had verzameld. Postma kocht deze van zijn weduwe.
ACTM opleggerTot vorig jaar zat deze ACTM aanhangwagen (in Frankrijk) nog gewoon in de APK!
Scania 0/1-serieScania 0/1-serieScania 0/1-serieScania 0/1-serieScania 0/1-serieScania 0/1-serieScania 0/1-serie
Deze Scania uit 1980 heeft een zwaar leven achter de rug als terreintrekker bij Shell in België. De restauratie vordert al flink!
Kässbohrer opleggerAls hij klaar is mag hij gewoon aan het werk, gekoppeld aan deze Kässbohrer oplegger. Aan de trailer hoeft niet veel te gebeuren, langs de groene streep worden nog wat boompjes geschilderd zodat het een oneindige weg lijkt.


Borgward Isabella’s.

Jeep Wagoneer.
Komatsu-Hanomag wielladerKomatsu-Hanomag wiellader.
Ford overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekendFord overig/onbekend
Misschien wel het speciaalste voertuig uit de collectie is deze 1/2 ton Ford pick up. Deze is begin 1945 gebouwd, terwijl civiele productie op dat moment eigenlijk helemaal niet mocht! Onderdelen zijn dan ook lastig te vinden. Toch is deze technisch tip top in orde, ondanks dat hij al een tijdje stil stond was het starten en lopen toen Postma hem voor de foto’s even naar buiten reed. Het uiterlijk is echt het uiterlijk van een werkauto, niet te strak en zeker niet ‘beter dan nieuw’, je mag best zien dat er mee gewerkt is! Postma kocht deze auto omdat zijn vader dit model in de jaren ’50 ook had, maar dan als panel van. Deze is bij de autocross geëindigd… Tsja, dat ging toe zo, en daar ga ik ook niks over zeggen, ‘mijn’ Mercedes CLK is nu ook van een bangerracer!
Ford F1De Ford F1 is de opvolger van dit model.

We sluiten af met het filmpje wat Omrop Fryslân in maart 2019 op deze zelfde plek maakte. Absolute aanrader om even te kijken.

3 Comments

  1. Jakob Hulshoff 26 juli 2023 Reply
  2. Graham 26 juli 2023 Reply
    • Alex Miedema 27 juli 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *