Arnold Tamminga op bezoek bij Veldhuizen Wagenbouw


Één van de prijzen van de jubileumquiz was een rondleiding bij Veldhuizen Wagenbouw. De gelukkige winnaar was Arnold Tamminga, die op 9 december 2021 zijn prijs incasseerde. Hieronder zijn verslag!

“Als prijswinnaar van de Jubileumquiz, was ik vandaag op bezoek bij Veldhuizen Wagenbouw. Mijn eerste keus, als modelbouwer ben ik erg geïnteresseerd in de fabricage van de voorbeelden.

Gestart met ontvangst in Groenekan, waar voornamelijk de BE-voertuigen en de oprijwagens worden gebouwd en waar de verhuurvloot de thuisbasis heeft. Na een presentatie door Geert de Heus (met veel foto’s), over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en al iets gezien van een nieuw product, zijn we deze locatie rond geweest, met uitleg bij de verschillende voertuigen die in aanbouw waren en bij de verschillende voertuigen die buiten stonden. Het meeste wat er staat is voor de verhuur (en ook gewoon te koop).

In de werkplaats een onthoofde Iveco Eurocargo die werd omgebouwd tot oprijwagen. De gehele opbouw achter de cabine is van Veldhuizen zelf, die op deze manier de meest optimale opbouw kan construeren. Tijdens de werkzaamheden ligt de opbouw er naast (op zijn kop) om de onderdelen te monteren. In het volgende deel werden bestelwagenchassis omgebouwd naar BE-trekkers (MB Sprinter, Iveco Daily en Ford Transit).

Buiten verhuurwagens, voertuigen klaar voor de verkoop (vooral de oprijwagens worden uit voorraad verkocht) en (bijna) aflevergerede voertuigen. Op het achterterrein nog meer verhuurwagen en voorraad. En de excuses van Geert dat het momenteel (door de omstandigheden op de markt) erg leeg is. Hier ook een bijzonder voertuig, een hobbyproject: een bus op een voormalig militair chassis, deze bus komt (als ik het goed heb onthouden) uit Zwitserland en is bijna klaar voor de keuring.

Na het voltooien van het rondje zijn we in de auto’s gestapt en achter elkaar naar Loosdrecht gereden. Dit is de bakermat van Veldhuizen, hier naast een groot magazijn ook de plek waar nieuwe producten worden ontwikkeld, of merken/types die voor het eerst worden aangepast, worden gebouwd/verbouwd. Ook de ruwbouw wordt hier verzameld en gereed gemaakt om naar de verzinkerij te brengen. De werkplaats met de montageputten (smeerputten?) heeft een prachtig magazijn in de kelder, van waar uit de onderdelen direct in de montageputten geleverd worden.

Na deze rondleiding kan ik alleen maar dank je wel zeggen: Aan Geert voor de rondleiding en Alex voor de Quiz!

Voor meer foto’s van producten kun je in de sponsorblog kijken.”

Tekst en foto’s Arnold Tamminga.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *