De snelste straatlegale auto ter wereld: Aston Martin Valkyrie


De eerste keer dat de Aston Martin Valkyrie van de foto’s voor mijn neus langs reed tijdens Nürburgring Classic 2022 zag ik hem pas toen hij al voorbij was, ik was te gefixeerd op de Ellenator die er voor reed. Gelukkig kwam hij nog een keer voorbij. Heel stilletjes, want op lage snelheden kan deze auto het elektrisch af, en klinkt hij dus als een heftruck. Blijft grappig.

De Valkyrie komt voort uit de samenwerking tussen het Red Bull Formule 1 team en autobouwer Aston Martin. Adrian Newey nam dan ook een deel van het ontwerp voor zijn rekening, maar ook Miles Nurnberger draagt een deel van die verantwoording. Het project luisterde eerst naar de naam Nebula: Newey, Red Bull, Aston Martin. Later werd dat AM-RB 001. Ik ga altijd van enige intelligentie uit bij mijn lezers, dus die afkorting zal ik niet uitleggen. Uiteindelijk werd de naam dus Valkyrie, of in het Nederlands: Walkure. Dit zijn Strijdgodinnen uit de Noorse Oude Religie.

Naast Newey, Aston Martin en Red Bull werkten nog meer indrukwekkende bedrijven mee aan dit prestigieuze project: Cosworth, Ricardo, Rimac Automobili, Multimatic, Alcon, Integral Powertrain Ltd, Bosch, Surface Transforms, Wipac, en Michelin. De 6,5-liter V12 verbrandingsmotor levert 1.014 pk (746 kW) bij 10.500 omwentelingen per minuut. Daarmee is het op het moment dat de auto uit komt de sterkte productiewagen ooit. Bij een gewicht van 1.030 kilo is er dus ongeveer een paard per kilo beschikbaar!

Er zijn drie versies. De A-SO 34 (ja, ik moest ook gniffelen) is de wegversie, daar worden 150 van gebouwd, deze uitvoering kost 3 miljoen dollar. In de USA dan, in Nederland mag je ook nog BPM aftikken. Er is ook een circuit-variant, de AMR Pro. Voor 3,5 miljoen dollar waren deze 25 stuks ook zomaar uitverkocht. In 2022 wordt dan ook nog de Spider getoond, waar 85 van gebouwd zullen worden. Deze zullen hoofdzakelijk naar mensen gaan die ook al een ‘gewone’ hebben. Hem meteen doorverkopen om snelle winst te pakken? Kan, maar dan wordt Aston Martin verdrietig en mag je nooit weer een speciale auto van ze kopen.

Oh ja, het zou de snelste productie-auto ooit zijn volgens de bouwers he? Hoe snel vertellen ze er alleen niet bij… Wel dat je in 2,5 seconde op de 100 kilometer per uur zit!

Meer Aston Martin kun je hier vinden.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *