Het duurt even maar dan heb je ook wat: Porsche 959 Dakar 1985 replica

Bij de eerste editie van het Dutch Dakar evenement was een Porsche 959, uitgevoerd zoals in de Dakar van 1985 te zien met de naam van Erik van Loon er op. Er zijn in totaal zeven Dakar 959’s gebouwd, die allemaal nog bestaan. Vijf daarvan zijn van Porsche, zoals het exemplaar in het Porsche museum, welke in 2015 hier op de site al voorbij kwam. Eén van de twee in particuliere handen is in 2018 voor vijf miljoen dollar geveild. En ik wil best geloven dat Erik van Loon die in zijn museum heeft. Maar niet dat hij die in de Eerselse modder parkeert zonder een lintje tussen auto en publiek.

Na vele vragen of het nou een echte is waren we er al vrij snel uit dat het dat niet kon zijn. Een anonieme Dakar deelnemer wees me op een interessante facebookpagina, met daarop foto’s van een 959 Dakar replica, zo te zien op basis van een originele 959 straatversie? We vermoeden dat het die is. En er zit best wat werk in, als je de data van de berichten op die pagina met elkaar vergelijkt!


[UPDATE] maar het is hem dus niet… De 959 Dakar replica van Erik van Loon is vanuit niets opgebouwd door Van den Heuvel motorsport wist een betrouwbare bron te melden.

Genoeg geluld, plaatjes!

Overigens is van de 911 eind 2022 af fabriek een Dakar versie gepresenteerd, deze staat bij onder andere Janus van Kasteren en Bernhard ten Brinke (uiteraard met gepersonaliseerde startnummers op de deur) onder de carport.

Persfoto Porsche.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *