De levens van de 48-UB-48 – Jaco Terlouw

Het Rotterdamse zwaar en speciaal transportbedrijf Doornbos voegde in 1980 de Mack F-786 ST met het kenteken 48-UB-48 aan haar wagenpark toe. Waarschijnlijk is dit één van de zes nieuw bij Mack importeur Zwaans uit Alphen a/d Rijn gekochte trucks.

De Mack werd op 11 juni 1980 in het Nederlandse kentekenregister opgenomen. De laatste tenaamstelling vond plaats op 4 augustus 2018. Bij een eigen gewicht van 8.890 kg kent de Mack een samengesteld GVW van 50.000 kg. De 6-cylinder dieselmotor levert 335 pk.

mack F-serie
Tijdens het werkzame leven bij Doornbos werd de truck overgespoten in de nieuwe bedrijfsjas van het bedrijf. Tekno Collectibles maakte een mooi schaalmodel van deze versie.

Foto Tekno


Foto Tekno


mack F-serie
Na de periode bij Doornbos werd de Mack gekocht door het Canadian Allied Forces museum van de heer Heiko Ates in het Groningse Grootegast. Tegenwoordig is dit het Victory Museum 1940-1945 op Museumplein Grootegast. De Mack speelde een sleutelrol bij de verhuizing van het museum.

mack F-serie
Catharinus Sandstra nam de trekker in 2018 over van het Victory Museum. In bezit van Sandstra reed de truck nog een tijdje in de olijfgroene kleur van het museum.

mack F-serie
mack F-serie

Sandstra heeft de trekker, met veel hulp van onder andere Jan Westra, volledig gerestaureerd. Het gerestaureerde chassis was voor het eerst voor het publiek te zien tijdens Mack & Speciaal Transportdag 2022 in Soesterberg.
DRACO oplegger
mack F-serie
mack F-serie
mack F-serie
Na gereedkomen van de restauratie rijdt de truck tegenwoordig rond in het klassieke kleurenschema van Rynart Transport. Tekno Collectibles komt ook met een schitterend schaalmodel van deze uitvoering.

Voor de volledigheid vermeld ik [Jaco Terlouw, red.] dat deze blog niet gesponsord werd.
Foto’s: Bernard Dijkhuizen, Alex Miedema, Hans Kramer, Jan Westra en Pier van Solkema.
Tekst: Jaco Terlouw

Update: Willem Keizer stuurde nog een aanvulling met eigen foto: ” Ik heb hem overgenomen van Victory Museum, en later verkocht aan Sandstra.”

Liefhebber van de ‘levens van’-blogs? Dit is deel 604 in de reeks. Alle vorige en volgende blogs uit deze categorie vind je hier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *