What’s in a name: Scirocco

Er zijn meer hondjes die Fikkie heten. Zo zijn er in de autowereld ook meer met dezelfde naam, ondanks dat ze weinig of niets met elkaar te maken hebben. In de tweede aflevering van deze reeks gaan we het over Scirocco hebben. De Scirocco is een zuidelijke wind, die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert. Opvallend is dat het juist het Arabische woord voor ‘oostelijk’ is. Lost in translation? In sommige landen word de wind dan ook qiblih genoemd, wat wél het Arabische woord voor zuidelijk is.

De bekendste Scirocco is ongetwijfeld die van Volkswagen. Dit is een spot-uitvoering van de Golf, ook de naam is een variatie op het wind-thema (net als bijvoorbeeld Passat en Bora). Deze is nooit als cabrio af fabriek leverbaar geweest helaas. Deze eerste generatie is door Bieber omgebouwd en had al eens een eigen blogpost.

De tweede generatie is erg populair onder autocrossers. Deze East Bloc Scirocco had al eens een eigen blogpost.

Na jaren rust stofte VW de naam Scirocco een decennium geleden weer af. Deze Polizei-uitvoering had al eens een eigen blogpost.

De Kohlmus-Scirocco is een vleugeldeur carrosserie op NSU chassis. Deze werd tussen 1969 en 1972 gebouwd.

Zoals in de introductie vermeld is qiblih een betere naam voor de wind. Daar is de Maserati Ghibli op haar beurt naar genoemd. Andere naam, zelfde warme windje.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *