De Limburgse Scania MICU van binnen bekeken

Na artikelen Nederlandse MICUs op basis van Mercedes-Benz Vario en Volvo FL chassis en de Stockholmse variant op Scania basis is er nu ook een Scania MICU in Nederland. Met dank aan Scania Nederland voor de tekst en foto’s hier onder!


Onlangs werd in Limburg, in nauwe samenwerking tussen de intensive care afdeling van Maastricht UMC+ en Ambulancezorg Limburg, een nieuwe Mobiele Intensive Care Unit (MICU) in gebruik genomen. Het voertuig wordt ingezet om intensive care patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere te kunnen verplaatsen. Het voertuig is uitgerust met alle benodigde specialistische uitrusting om patiënten tijdens deze rit de vereiste zorg te kunnen bieden. Vanwege deze bijzondere uitrusting en het gewicht werd gekozen voor een robuust Scania chassis waarop de speciale unit is opgebouwd.


Nederland kent 7 MICU-regio’s met ieder een eigen voertuig. De nieuwe Scania in Limburg is de meest moderne en meest uitgebreide unit die in ons land beschikbaar is. Een mobiel ic-bed met alle apparatuur kan in de MICU gezet en aangesloten worden aan bijvoorbeeld perslucht, zuurstof en elektriciteit, die beschikbaar zijn in de wagen. Om de patiënt, compleet met bed, zorgvuldig in de unit te kunnen onderbrengen is een uitgebreide laadklep voorzien. Deze unieke voorzieningen maken een MICU uitgebreider en groter dan een reguliere ambulance. Vandaar dat in dit geval voor een Scania vrachtautochassis is gekozen. Tijdens de verwerving hebben Scania Goverment Sales en de dealervestiging Scania Nuth nauw samengewerkt met de externe partners. De bijzondere opbouw is verzorgd door C. Miesen uit Duitsland. Het voertuig heeft een totaalgewicht van 10 ton.

De ambulance- en ic-teams hebben samen geoefend om tijdens de inzet van de MICU goed beslagen ten ijs te komen en eventuele verrassingen te voorkomen. Ook hebben de chauffeurs, bij de aflevering van het voertuig, een rijtraining gekregen om goed voorbereid de weg op te gaan. De chauffeurs zijn ook nauw betrokken geweest bij de keuze voor Scania.

Feiten en cijfers
*Het verzorgingsgebied van de MICU strekt zich uit over de provincie Limburg en een deel van Brabant. Insturende centra zijn Zuyderland Medisch Centrum met beide locaties, St. Jans Gasthuis Weert, Laurentius Ziekenhuis Roermond, VieCuri Venlo, Anna Ziekenhuis in Geldrop, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Máxima MC in Eindhoven en Veldhoven.
*In veel gevallen wordt de patiënt opgehaald in één van de ziekenhuizen in de regio en naar het Maastricht UMC+ gebracht, maar de bestemming van de MICU-rit kan in principe ieder ziekenhuis in Nederland zijn of zelfs over de grens.
*De afgelopen 5 jaar heeft de Limburgse MICU ruim duizend ritten verzorgd. In 2020 en 2021, gedurende de coronaperiode, heeft de MICU opvallend veel patiënten vervoerd: respectievelijk 291 en 380 patiënten.
*De MICU kan achterin 5 personen vervoeren: de patiënt en 4 zorgverleners (IC-artsen en verpleegkundigen). Het ambulanceteam zit voor in de wagen.
*De MICU is in principe meteen inzetbaar en wordt bemand door de parate diensten van de ambulancepost Maastricht en een intensivist en ic-verpleegkundige van het MUMC+.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *